Sposób przygotowania

Cielęcinę umyj, osusz, oczyść z błon. Dwie główki czosnku obierz z łupin, podziel na pojedyncze ząbki. Jeden ząbek przeciśnij przez praskę, a następnie utrzyj z solą oraz rozmarynem i natrzyj nim mięso.
Cielęcinę ponacinaj ostrym i cienkim nożem. W nacięciu wsuń po jednym ząbku czosnku i odrobinę rozmarynu. Owiń mięso folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu odwiń mięso z folii, ułóż w brytfannie, podlej dwiema łyżkami oleju i winem. Piecz 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni. Często podlewaj pieczeń wytwarzającym się sosem. gotową pieczeń zostaw na całą noc do ostygnięcia.
Przyrządź sos: zmiksuj tuńczyka z ząbkiem czosnku i kaparami, powoli dolewaj oliwę wymieszaną z sokiem z cytryny. Dodaj musztardę i majonez, wymieszaj, skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pieczeń podawaj na ciepło z piure ziemniaczanym i surówką lub na zimno z pieczywem. Sos podawaj osobno.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !