Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BISZKOPTOWE ROLADKI:

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt
cukier 1\\2 szkl
mąka 1\\2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: BISZKOPTOWE ROLADKI:

MASA:
0,5 l mleka
2 budynie śmietankowe
1 galaretka cytrynowa
0,5 szklanki cukru
PONADTO:
dżem truskawkowy
2 galaretki cytrynowe.

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać ciasto na wyłożoną papierem formę (25x36cm). Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok.25 min. w temp.p. 170 stopni. Po upieczeniu ściąć jeszcze z ciepłego biszkoptu 1/3 ciasta. Następnie górną część ciasta smarujemy dżemem i zwijamy w roladę (po krótszym boku). Ostudzić. Pozostałe 2/3 ciasta włożyć do formy.
Ok. 2/4 szklanki mleka odlać o rozpuścić w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i do gotującego się budyniu wsypać galaretkę w proszku. Wymieszać dokładnie i wystudzić. Powstałą masę wyłożyć na ciasto. Zwiniętą wcześniej roladę pokroić w plasterki i ułożyć je na masie.
2 galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody i ostudzić. Tężejącą galaretkę zalać masę z roladkami. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 10.08.2011 18:46
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak