Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 5 dag
żółtko jajek 3
cukier wanilinowy
masło stopione 10 dag
marmolada
mleko ok. 1 szkl
cukier 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, drożdże wymieszać z 1 łyżką mąki, cukru i mleka odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn i żółtka, wyrobić ciasto, dodać stopione masło i jeszcze wyrabiać , odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na cienkie placki, każdy placek posmarować marmoladą i zwinąć w rulon, delikatnie kroić w krążki około 2 cm. Przekładać na posmarowaną tłuszczem blachę i piec na złoty kolor w gorącym piekarniku.
Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 27.11.2011 10:54
hmmm pycha
IZABELA29 16.10.2011 08:49
bardzo dobre ,wypróbowałam ten przepis kilka razy i można go robić z różnym nadzieniem .
MAŁGORZATA108 29.11.2010 20:45
Bardzo apetyczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak