Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DROŻDŻOWE ROGALIKI

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ROZCZYN:
drożdże 60 g
Łyżka mleka
łyżka mąki
łyżeczka cukru
Ciasto:
żółtko jajek 3
cukier 150 g
mleko 3/4 szklanki
sól
mąka 450 g
cukier wanilinowy
masło lub margaryna0 10 dag
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDŻOWE ROGALIKI

Przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka jaj utrzeć z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Do miski przesiać mąkę, dodać do niej rozczyn, żółtka i ciepłe mleko, zarobić i wyrobić ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony ciepły tłuszcz i ciasto wyrabiać, aż powierzchnia ciasta przestanie błyszczeć. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, w kształt koła o grubości 0,5 cm, podzielić ciasto na równe trójkąty. U podstawy każdego trójkąta położyć marmoladę i zawinąć rogaliki, ułożyć je na blasze, odstawić na kilka minut do ponownego wyrośnięcia, posmarować białkiem piec w tem 190 st około 15-20 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 29.11.2010 18:27
Bardzo lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak