Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lubelski marchwiak

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
mąka 500 g
mleko ciepłe 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl
białko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
jajko 1 szt
olej 1/4 szkl
szczypta soli
strata marchew 1 szkl
mak 3 łyzki
skórka z pomarańczy
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Lubelski marchwiak

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, jajko, żółtko, połowę wody i drożdże. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na 2 placki. Ułożyć na nich marchew, posypać cukrem i makiem oraz startą skórką pomarańczową. Zalepić placki, posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem. Piec ok 30 min w 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anulka75
Anulka75 26.03.2012 15:48
super
Karolina92 27.03.2011 11:52
nigdy czegos takiego nie jadlam, ani nawet nie widzialam! a szkoda, co zapowiada sie fantastycznie :)
PaniMISIOWA 25.12.2010 08:27
ja też pierwszy raz widzę taki ciekawy rogal?
ben-ka 29.11.2010 15:46
No popatrz! niby znam Lubelszczyznę jak własną kieszeń ale taki marchwiak to dla mnie nowość :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak