Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą tak, żeby przykryła ich powierzchnię i gotujemy ok. 10 min. Łyżkę mięty ( lub dwie torebki) zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem ok.10 min. Przecedzamy, słodzimy cukrem lub miodem ( ja daję 2-3 łyżki). Kompot jabłkowy przecedzamy, jabłka rozgniatamy widelcem i po dosłodzeniu wykorzystujemy do grzanek, naleśników czy deseru. Sok łączymy z miętą i uzupełniamy chłodną przegotowaną wodą w dzbanku do podanej wyżej ilości. Sprawdzamy, czy nie trzeba dosłodzić. Odstawiamy do wystudzenia, w czasie upałów wstawiamy do lodówki. Można dodać sok z cytryny lub limonki i kostki lodu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Tomek16

    dobre na upalne dni
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    zimą też bym nie pogardził takim boskim nektarem
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    super!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    musi byc smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    super!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka/gucio22

    nareszcie ulubiony napój moich synów zaraz im zrobię :) dziękuję
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Agnieszko, miło mi :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    pyszny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !