Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
mąka gryczana 20 dag
drożdże 2 dag
jajko 2 sztuki
cukier 1 łyżeczka
mleko 3/4 litra
masło 3 dag
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny

Drożdże wymieszać z cukrem,1/4 mleka wlać do mąki pszennej, wymieszać , przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
wsypać mąkę gryczaną, dodać tyle mleka, by ciasto miało konsystencję śmietany, wyrobić łyżką, dodając żółtka, ubitą pianę z białek, stopione masło i szczyptę soli. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Małą patelnie posmarować tłuszczem wlać trochę ciasta i usmażyć.
Najlepiej smakują gorące z masłem i śmietaną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 29.01.2011 00:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak