Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwką w galarecie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 10 dag
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
suszone śliwki bez pestek 15 sztuk
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
Żelatyna wieprzowa Prymat
bulion 250 ml
tymianek 1 (suszony)
schab bez kości 60 (środkowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką w galarecie

Masło utrzeć z tymiankiem i majerankiem. Doprawić solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na 30 min.
Zagotować 2 litry wody, do wrzątku włożyć schab, gotować 2 min. Wyjąć, poczekać aż przestygnie. Wąskim nożem zrobić otwór przez całą długość. Podmrożone masło pokroić w kostkę. Wkładać na przemian śliwki i masło. Nadziany schab zapiąć wykałaczkami. Natrzeć solą, posmarować olejem. Piec w temp 200 stopni 60-70 min. Ostudzić, pokroić w grube plastry.Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, gdy spęcznieje włożyć do gorącego bulionu. Wymieszać, aż się rozpuści. Ostudzić. Ułożyć plastry na półmisku zalać tężejącą galaretką, udekorować pietruszką. Wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia77
Kasia77 20.01.2011 16:20
jedno małe sprostowanie to nie ja dodałam to zdjęcie!!!!!!!!!!!!!!!
jolaxa1 17.01.2011 21:36
swietne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak