Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto karmelowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karmel 2 puszki
margaryna 1 kostka
masło 1/2 kostki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyzki
woda 2 łyzki
jajko 5
proszek do pieczenia 1 łyzka
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
ocet 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto karmelowe

Biszkopt:
do wysokiego naczynia wbić żółtka. Posypać proszkiem do pieczenia i zalać łyzką octu. Po ok. 5 minutach wymieszać.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, dodać cukier. Dodać je do żółtek, dokładnie wymiwszać, dodać moąkę, ciągle mieszając. Piec na 180st.C ok. 20 min.
Karmel:
Utrzeć masło i margarynę razem z karmelem. Kiedy masa osiągnie jednolitą konsystencję dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wymieszać.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Na dolną część biszkoptu wyłożyć 1/4 karmelu. Na to położyć drugą warstwę biszkotpu. Pozostałym karmelem wysmarować górę. Można przejechać widelcem w różne strony, by trochę ozdobić ciato. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 18.06.2011 13:19
Karmelowe ciasto! Pyszności! :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak