Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z uszkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 2 szt
włoszczyzna
czosnek 2 ząbki
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
mąka 1/2 kg
jajko 1 szt
sól
mięso wieprzowe bez kości 200-300 g
cebula biała 1/2 szt
olej do smażenia
majeranek 2 łyżeczki
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z uszkami

Uszka :
Mięso wieprzowe gotujemy z włoszczyzną do miękkości. Można dodać odrobinę warzywka. Studzimy. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Miksujemy w rozdrabniaczu razem z mięsem. Dodajemy odrobinę wywaru, aby mięso nie było za suche.
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy jajko i odrobinę wody, tak aby nie było zbyt lepkie. Solimy. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i formujemy malutkie kołduny. Napełniamy farszem.
Gotujemy we wrzącej wodzie. Wyjmujemy gdy wypłyną.

BARSZCZ:
W garnku gotujemy wywar na włoszczyźnie z bulionem. Dodajemy buraki i ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. Gotujemy na małym ogniu ponad godzinę. Wyjmujemy buraki i ucieramy na tarce. dodajemy ponownie do zupy. Doprawiamy majerankiem i chwilkę podgotowujemy przed podaniem.
Do miseczek nakładamy uszka i nalewamy barszcz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wojr63 31.03.2012 17:32
przypomniały mi się święta...
agata1722
agata1722 16.04.2011 00:08
dobre
madagaskar 25.01.2011 21:11
smaczne
Baska Kaska 27.12.2010 20:11
bardzo lubię barszcz z uszkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak