Sposób przygotowania

Mąkę ,pokruszone drożdże i szklankę letniego mleka ,5 dag cukru ,skórkę z pomarańczy ,szczyptę soli i 10 dag miękkiego masła oraz jajko wyrabiamy na gładką masę .Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut.Budyń i 5 dag cukru mieszamy z pół szklanki zimnego mleka .Resztę gotujemy i wlewamy mleko rozrobione z proszkiem budyniowym.Robimy budyń .Studzimy ,następnie miksujemy z twarogiem oraz sokiem pomarańczowym.Resztę masła miksujemy z 5 dag cukru ,4 żółtkami ,mąką ziemniaczaną .Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i łączymy z masą żółtkową .Dodajemy masę serowo- budyniową i łączymy ze sobą .Morele myjemy ,dzielimy na pół i wyjmujemy pestki .Ciasto wałkujemy na prostokąt .Blachę smarujemy posypujemy mąką i wykładamy na nią rozwałkowane ciasto.Wykładamy na nie masę serową.Na niej układamy morele otworem od pestki do dołu.Pieczemy 40 minut w temperaturze 190* C .Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.Kroimy gdy jest dobrze wystygnięte.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    kiedyś piekłam podobny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Fajny pomysł na ciasto.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    takie ciasto to by mi bardzo smakowało.
  • 1
    original
    Opublikowano

    jeta72

    wyśmienity
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Bardzo dobry
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    brzmi smacznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    bardzo smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Pycha, moje smaki :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !