Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek z rabarbarem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka szklanka
masło 10dag
cukier 3łyżki
żółtko jajek 2
gęsta śmietana 1 łyżka
rabarbar 1 kg
cukie 20dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 dag
białek 6
cukier puder 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: placek z rabarbarem

Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkujemy i wykładamy na małą blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 12 min w temp. 180 stopni. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy, aby puścił sok, odcedzamy. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na upieczony spód wyłożyć rabarbar, posypać bułką tartą i przykryć masą z białek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zmniejszyć płomień. Gdy piana lekko się zrumieni, wyjmujemy ciasto z pieca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 06.12.2010 07:24
nigdy nie jadłam placka z rabarbarem, wiosną chętnie spróbuję
iga2 02.12.2010 19:48
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak