Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

American bread

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka kukurydziana niepełna szklanka
mąka szklanka
drożdże ok20g
mleko szklanka
cukier szczypta
sól szczypta
kminek
Imbir mielony Prymat
banan
żółtko jajek

Przepis i sposób przygotowania na: American bread

Obie mąki przesiać razem ze szczyptą soli. Mleko zagotować i zostawić do ostygnięcia. Drożdże,szczyptę cukru rozpuścić w 3 łyżkach mleka(ciepłego). Gdy podwoją objętość (dodałam niemieckie typowe drożdże i jednak różnica jest ogromna między zwykłymi) dodać do mąki. Dorzucić rozgnieciony widelcem banan(skropiony sokiem z cytryny by nie zczerniał),szczyptę imbiru i kminku. Wyrabiać ciasto dolewając resztę mleka i w razie potrzeby odrobinę mąki jeśli ciasto się nie zlepia. Wyrobione nakryć ściereczką i odstawić na 40min. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Włożyć ciasto i posmarować rozmąconym żółtkiem(z łyżką mleka). Piec w 170stopniach ok40min(czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić o ok10min w zależności od upodobania co do chrupkości skórki:P).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak