Sposób przygotowania

Obie mąki przesiać razem ze szczyptą soli. Mleko zagotować i zostawić do ostygnięcia. Drożdże,szczyptę cukru rozpuścić w 3 łyżkach mleka(ciepłego). Gdy podwoją objętość (dodałam niemieckie typowe drożdże i jednak różnica jest ogromna między zwykłymi) dodać do mąki. Dorzucić rozgnieciony widelcem banan(skropiony sokiem z cytryny by nie zczerniał),szczyptę imbiru i kminku. Wyrabiać ciasto dolewając resztę mleka i w razie potrzeby odrobinę mąki jeśli ciasto się nie zlepia. Wyrobione nakryć ściereczką i odstawić na 40min. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Włożyć ciasto i posmarować rozmąconym żółtkiem(z łyżką mleka). Piec w 170stopniach ok40min(czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić o ok10min w zależności od upodobania co do chrupkości skórki:P).

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !