Sposób przygotowania

Drozdze wymieszac z ciepla woda i odstawic na 10 minut. Make przesiac, wlac do niej wode z drozdzami, oliwe, dodac sól i cukier. Ciasto dobrze wyrobic reka, (musi elastycznie odchodzic od reki, w razie potrzeby dodac niewielka ilosc maki lub wody), przelozyc do miski, przykryc czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce na okolo 1-1,5 godziny. Wyrosniete ciasto polozyc na stolnice i rozwalkowac na ksztalt zblizony do okregu. Musi byc odrobine wiekszy od formy, aby mozna bylo zawinac grubsze brzegi. Ciasto przelozyc do formy ( nie natluszczam wczesniej formy, ale jezeli ktos chce, to moze), zawinac grubsze brzegi i nakluc w wielu miejscach widelcem. Ciasto pozostawiamy na okolo 5-10 minut, czyli jest to czas, w ktorym kladziemy farsz. W grubsze brzegi ciasta mozna wczesniej zawinac po cieniutkim kawalku zoltego sera. Zamiast w misce, ciasto tuz po wyrobieniu, mozna rozwalkowac i na czas rosniecia, umiescic w formie do pieczenia. Na ciasto kladziemy wybrane dodatki, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez okolo 20-25 minut w 200-225 stopniach, w zaleznosci od piekarnika

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    ooo!! i własnie tego szukałam :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    pizza, mniam...
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Choć mam swój wypróbowany sposób na ciasto do pizzy to osobiście preferuję jak najcieńsze ciasto i spróbuję kiedyś z Twojego przepisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Chętnie wypróbuję ten przepis :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !