Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryzowa z banami - na slodko

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 torebki (po 150g)
masło 1/3 kostki
ekstrakt z wanilii 1 lyzka
jajko 5 sztuk
cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny
sól
banan 4 duze,
mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka (400g)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryzowa z banami - na slodko

Ryz ugotowac w wodzie z niewielka iloscia soli, odcedzic. Banany obrac, pokroic w plastry o ok 0,5 centymetrowej grubosci i skropic sokiem z cytryny. Na patelni rozpuscic maslo (mozna go dodac troszke wiecej niz w przepisie), dodac banany i polowe szklanki cukru, smazyc przez okolo 10 minut, dodac esencje waniliowa i wymieszac. Zóltka oddzielic od bialek. Bialka ubic na sztywno, ze szczypta soli. Zóltka ubic z polowa szklanki curku, na puszysta piane, polaczyc ubite zóltka z piana z bialek. Do zaroodpornego naczynia, dodac pokruszony dlonmi, cieply ryz, zalac go mlekiem, wymieszac. Dodac ubite jaja i ponownie wymieszac. Wierzch polac podmazonymi banami i przykryc papierem lub folia do pieczenia. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach, po czym zostawic zapiekanke przez 10 minut w zamknietym, goracym piekarniku. Podawac na cieplo. W razie obaw o przywieranie, mozna zaroodporne naczynie wysmarowac tluszczem i posypac bulka tarta. Ja jednak zrezygnowalam z tego, a i tak zapiekanka odchodzila idealnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 08.10.2011 09:43
smaczny pomysł!
angelika14 23.04.2011 10:41
ciekawa propozycja
Małgorzata113 28.11.2010 17:39
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak