Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos cebulowy do klusek śląskich

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebule 2
mąki 7 łyżek
woda 3 szklanki
kostka do sosów 1
margaryna łyżka
sól
pieprz
przyprawa do potraw

Przepis i sposób przygotowania na: Sos cebulowy do klusek śląskich

make przesiewamy i przypiekamy na patelni tak aby była rumiana. W osobnym garnku na łyzce margaryny smażymy cebule pokrojone w piórka, doprawiamy je pieprzem i solą i gdy są miekkie dodajemy jedna kostke do sosów. następnie zalewamy woda, a później do przestygnietej mąki wlewamy po trochu wode z sosu i mieszamy tak aby nam nie powstały grudki. Gdy mąka się juz zahartuje i bedzie płynna to wlewamy ją do reszty sosu i gotujemy do czasu az sos nam zgęstnieje, miedzy czasie doprawiamy do smaku przyprawami i gorącym sosem polewamy kluski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 19.12.2011 11:20
dobre
ewelinapac 03.09.2011 17:52
ciekawe
pigila
pigila 14.01.2011 23:22
do wypróbowania
Grażyna13 03.12.2010 15:17
Fajny ten sos :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak