Sposób przygotowania

Przygotowuję w garnku zalewę.
Dodaję, ziele angielskie, listek laurowy, ząbki czosnku, sól i sól peklowaną, wszystko dokładnie mieszam i wkładam do zalewy szynkę.
Szynkę trzymam ok.tygodnia w zalewie.
Wyjmujemy szynkę z zalewy, osączamy i przygotowujemy panierk
Mieszamy na talerzu, jałowiec, czosnek, sól i pieprz, paprykę czerwoną, majeranek i wegetę, wymieszać.
Szynkę nacieramy i przyprawiamy, nakładamy siatkę i wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na 3 godziny.
Szynkę wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy w 190 stopniach przez 1 godzinę.
Po godzinie pieczenia, rozcinamy rękaw żeby się szynka ładnie zrumieniła i pozostawiamy jeszcze na ok.20 minut.
Piekarnik ma być już wyłączony, gdy rozetniemy rękaw.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !