Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona pierś gęsia z jabłkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z gęsi 1 szt.
Majeranek suszony Prymat
jabłka 2 szt.
bulion 1 szklanka
sos sojowy 4 łyżki
sos słodki chili 3 łyżki
cebula 1 szt.
bułki pszenne 2 szt.
mleko 3,2% 1 i 2/3 szklanki
jaja 3 szt.
sól do smaku
mąka pszenna 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona pierś gęsia z jabłkami

Pierś natrzeć pieprzem, papryką i majerankiem (pierś ważyła 1,4 kg). Cebulę pokroić w półplasterki, włożyć do podłużnego naczynia żaroodpornego. Na cebuli położyć pierś, zalać gorącym bulionem. Gęsi nie trzeba solić (bulion i dodany potem sos sojowy są wystarczająco słone). Gdy trochę przestygnie, włożyć na noc do lodówki.

Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Przed wstawieniem dodać do bulionu sos sojowy. Piec łącznie 2,5 godz.
W naczyniu pod przykryciem piec 2 godziny. W trakcie pieczenia obrócić dwa - trzy razy w sosie.
Kolejne - ostatnie pół godziny piec bez przykrycia - dodać cząstki jabłek, np złota i szara reneta (można obrać) . Skórkę gęsi z wierzchu posmarować sosem słodkim chili - zapiekać by się ładnie zarumieniła.

W tym czasie, w dużym garnku zagotować wodę na kluski. Bułki porwać na kawałki, zalać mlekiem, odstawić na kilka minut do nasiąknięcia, dodać sól, jaja, wymieszać dokładnie, następnie wsypać mąkę i ponownie wymieszać masę. Ciasto wkładać ostrożnie łyżką stołową do gotującej się wody. Gotować 5 minut od wypłynięcia.
Jedną, płaską łyżkę mąki rozrobić w 0,5 szklanki zimnej wody - dolać do naczynia z gęsią, przemieszać sos.

Pierś z gęsi ułożyć na podłużnym półmisku razem z jabłkami i kluskami. Polać sosem. Sos podać także w sosjerce. Podawać z buraczkami domowymi.

Nasza gąska hodowana była głownie na zielonce - trawa, pokrzywy, koniczyna do tego ziarna pszenicy i otręby pszenne - dzięki temu miała mało tłuszczu a dużo mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 09.03.2012 09:58
Dawno nie jadłam takiej gąski.
bami 28.11.2010 12:18
Uuulalaaa super danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak