Sposób przygotowania

Pierś natrzeć pieprzem, papryką i majerankiem (pierś ważyła 1,4 kg). Cebulę pokroić w półplasterki, włożyć do podłużnego naczynia żaroodpornego. Na cebuli położyć pierś, zalać gorącym bulionem. Gęsi nie trzeba solić (bulion i dodany potem sos sojowy są wystarczająco słone). Gdy trochę przestygnie, włożyć na noc do lodówki.

Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Przed wstawieniem dodać do bulionu sos sojowy. Piec łącznie 2,5 godz.
W naczyniu pod przykryciem piec 2 godziny. W trakcie pieczenia obrócić dwa - trzy razy w sosie.
Kolejne - ostatnie pół godziny piec bez przykrycia - dodać cząstki jabłek, np złota i szara reneta (można obrać) . Skórkę gęsi z wierzchu posmarować sosem słodkim chili - zapiekać by się ładnie zarumieniła.

W tym czasie, w dużym garnku zagotować wodę na kluski. Bułki porwać na kawałki, zalać mlekiem, odstawić na kilka minut do nasiąknięcia, dodać sól, jaja, wymieszać dokładnie, następnie wsypać mąkę i ponownie wymieszać masę. Ciasto wkładać ostrożnie łyżką stołową do gotującej się wody. Gotować 5 minut od wypłynięcia.
Jedną, płaską łyżkę mąki rozrobić w 0,5 szklanki zimnej wody - dolać do naczynia z gęsią, przemieszać sos.

Pierś z gęsi ułożyć na podłużnym półmisku razem z jabłkami i kluskami. Polać sosem. Sos podać także w sosjerce. Podawać z buraczkami domowymi.

Nasza gąska hodowana była głownie na zielonce - trawa, pokrzywy, koniczyna do tego ziarna pszenicy i otręby pszenne - dzięki temu miała mało tłuszczu a dużo mięsa.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Uuulalaaa super danie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Dawno nie jadłam takiej gąski.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !