Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z kremem kawowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
żółtko jajek 3 szt
mleko 2 szklanki
cukru 1 szkl
mocnej kawy 1 filiżanka
bitej śmietany 400 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
mocnej słodkiej gorącej kawy 1 filiżanka
czekolady 1/2 tabliczki
koniak 1 mały kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kremem kawowym

Obie porcje żelatyny namoczyć (osobno w zimnej wodzie).
Mleko zagotować.
Do żółtek wsypać cukier, utrzeć, wlać gorące mleko i kawę, wymieszać, przelać do rondla.
Podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania.
Rondel zestawić z ognia, dodać większą porcję żelatyny, dobrze wymieszać, wlać koniak.
Krem wystudzić, dodać bitą śmietanę, wymieszać, wstawić do lodówki.
Gdy zacznie zastygać, wyłożyć go na biszkopt i ponownie razem z biszkoptem wstawić do lodówki na 5 godzin.
Do gorącej kawy dodać drugą porcje żelatyny.
Gdy się całkiem rozpuści, polać biszkopt z kremem, wstawić do lodówki. Ozdobić wiórkami czekolady.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 08.06.2011 15:55
fajny krem
SmacznaPyza 11.09.2010 11:24
pychotka, żeby tylko ktoś za mnie zrobił...:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak