Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z budyniem i owocami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki krupczatki 2 szklanki
margaryny 15 - 20 dag
żółtko jajek 2 szt
cukru pudru 2/3 szkl
budyniu waniliowego 1 opak
galaretki owocowej 1 opak
agrest
truskawki
maliny świeże
jagody
czereśnie

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z budyniem i owocami

Wyrobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałek o średnicy 3 cm. podzielić każdy na 16 równych plasterków i wylepić nimi foremki babeczek.
Foremki ułożyć na blasze i piec w gorącym ok 220 stopni C piekarniku 15 - 20 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu ustawić na stolnicy \"do góry nogami\", a gdy przestygną lekko uderzać trzonkiem noża w dno foremek i wyjąć babeczki.
Nie ruszać dopóki nie ostygną.
Przyrządzić budyń wg przepisu na opakowaniu i lekko ostudzić.
Owoce umyć, osączyć.
Babeczki napełniać budyniem bezpośrednio przed podaniem, a na wierzchu ułożyć owoce, polać tężejącą galaretką (przygotowaną w mniejszej o 1/3 ilości wody, niż podana na opakowaniu).
Wstawić do lodówki na minimum 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 07.06.2011 17:03
lubię babeczki zwłaszcza te kruche

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak