Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś pieczona z morelami i żurawiną

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś 1
żurawina
morele suszone
mięso drobiowe 80 dag
jajko 4
przyprawa do potraw
pieprz
sól
Zioła prowansalskie suszone Prymat
cebula 1
margaryna
czosnek
majeranek
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś pieczona z morelami i żurawiną

Z gęsi wyjmujemy kości i zostawiamy tylko te na nożkach. Zaszywamy dziury po skrzydełkach i szyje. 24h przed planowanym pieczeniem robimy marynate. Do miseczki wlewamy pol szklanki oleju, dajemy łyzeczke kopiasta soli garsc majeranku i przeciskamy obrany czosnek z całej pałki. Mieszamy i dokladnie nacieramy tym ges i odstawimy do lodowki co 12 godzin mozna ją troche poruszac zeby do wszystkich miejsc przesiąkla marynata. Mieso musi być ugotowane. Cebule pokrojona przesmazamy na margarynie, a nastepnie razem z miesem przepuszczamy przez masynke. Dodajemy dużą garśc suszonej zurawiny i duża garść soczystych suszonych morel (kupujemy na wage a nie w woreczkach bo sa zbyt suche), które wczesniej lekko pokroimy w kostke. wbijamy do farszu jajka, doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy do gęsi (pamietajmy zeby bylo troche luzu, bo inaczej ges nam moze popękac) i szyjemy. wkładamy gęs do rękawa kuchennego i pieczemy tyle godzin ile kg ważyla gęs, średnio 2-3h. Pół godziny przed wyjeciem przecinamy folie aby gęś złapała kolor. Po całkowitym wystygnieciu (minimum 12godzin) wyjmujemy sznurki i mozemy kroic. Przed podaniem kroimy i dekorujemy, doskonale komponuje sie z ostrymi salatkami np z porów

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 31.05.2012 22:32
Co za smakowitości!
BernadettaP 02.03.2012 19:09
Oj, taką gęsinkę to bym zjadła :)
Smakosz6 06.12.2011 10:53
mniam
jasiek 31.07.2011 13:44
wykwintne
ewa19a 18.05.2011 17:01
apetyczna
ben-ka 21.01.2011 15:00
Rewelacja!!
wiktor188 25.12.2010 22:26
pycha
izapozdro 01.12.2010 16:56
wygląda przepysznie
misia53 01.12.2010 09:20
O jakie pyszności.
suzana 28.11.2010 10:28
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak