Sposób przygotowania

Zostawić 2/3 szkl.mleka w 1/3szklanki rozrobić 1 łyżkę mąki resztę zagotować dodać rozrobioną mąkę mieszać by nie było grudek ostudzić,w pozostałym (1/3 szkl mleka)rozmieszać drozdze i łyzkę cukru, dodać do mleka z maką wymieszać.Żółtka utrzeć z resztą cukru,wlać do rozczyny,dodać pozostała mąkę ,alkohol,wymieszać.Wlać rozpuszczone,ostudzone masło,wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki,im dłużej tym pączki będa pulchniejsze.Uformować małe pączki,nadziać konfiturą.Smażyć na smalcu lub oleju (ja biorę pół na pół).Osączyć z tłuszczu,posypać cukrem pudrem ,polać czekoladą lub lukrem. Smacznego :)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !