Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 60 dag
mleko 1 szkl
cukier 1/2 szkl
żółtka jaj 8
drożdże 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Zostawić 2/3 szkl.mleka w 1/3szklanki rozrobić 1 łyżkę mąki resztę zagotować dodać rozrobioną mąkę mieszać by nie było grudek ostudzić,w pozostałym (1/3 szkl mleka)rozmieszać drozdze i łyzkę cukru, dodać do mleka z maką wymieszać.Żółtka utrzeć z resztą cukru,wlać do rozczyny,dodać pozostała mąkę ,alkohol,wymieszać.Wlać rozpuszczone,ostudzone masło,wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki,im dłużej tym pączki będa pulchniejsze.Uformować małe pączki,nadziać konfiturą.Smażyć na smalcu lub oleju (ja biorę pół na pół).Osączyć z tłuszczu,posypać cukrem pudrem ,polać czekoladą lub lukrem. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 06.06.2011 16:38
super pączki
iwona332 14.03.2011 11:21
super
rosik93 20.08.2010 15:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak