Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BISZKOPT - PRZEPIS PODSTAWOWY

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka krupczatka 4 łyżki czubate

Przepis i sposób przygotowania na: BISZKOPT - PRZEPIS PODSTAWOWY

Przygotować wszystkie składniki oraz średniej wielkości brytfankę lub tortownicę wysmarowaną tłuszczem i wyścieloną papierem śniadaniowym.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier znowu ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, można wszystkie na raz delikatnie ubijając do całkowitego wymieszania. Na koniec dodać mąkę i proszek. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę. Piec w temp. 170 stopni C, 20-30 minut.
Jeżeli chcemy wyższy biszkopt zwiększamy proporcjonalnie ilość składników.
Jeśli chcielibyśmy, aby biszkopt był bardziej puszysty można zastąpić proszek 1/3 łyżeczki amoniaku. Biszkopt można dowolnie komponować w zależności od gustu i smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1512 20.04.2011 09:03
dobry
jolaxa 28.12.2010 20:52
mmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak