Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chrusty

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5-1 kg
żółtko jajek 5 sztuk
śmietana kwaśna 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 opakowania
cukier 3-4 łyżki
ocet 1-2 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: chrusty

Z podanych składników zagniatamy ciasto o niezbyt ścisłej konsystencji.Odstawiamy na chwilke aby ciasto \'odpoczęło\'.Odrywamy kawałek,wałkujemy na stolnicy (nie za cienko).Kroimy nożem w paski szerokości 3-4 cm i dowolnej długości.Zawijamy faworki.Smażymy na rozgrzanym oleju na brązowo z każdej strony.
Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 26.05.2012 14:30
super
IlonaAlbertos 02.04.2011 16:22
Uwielbiam faworki :)
Jolanta40 30.01.2011 17:16
świetne
ada12302 30.11.2010 21:55
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak