Sposób przygotowania

Wątróbkę myjemy, osuszamy i czyścimy z tłuszczu i błonek, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie odcedzamy wątróbkę z mleka i płuczemy w wodzie.
Smażymy ją na maśle, przyprawiamy solą i pieprzem.
Gdy wątróbka lekko się zetnie dodajemy obrane i pokrojone w ósemki jabłka.
Dusimy do chwili, aż jabłka będą miękkie, wtedy dodajemy miód, krupnik (alkohol).

Sos:
maliny mieszamy z czerwonym winem i miodem, doprowadzamy do wrzenia i mieszamy aż miód lub cukier rozpuści się.
Wątróbkę podajemy ułożoną na jabłkach i skropioną sosem malinowym.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !