Sposób przygotowania

Pokruszone drożdże posyp łyżeczką cukru, wlej kilka łyżek mleka i wsyp łyżeczkę mąki. Całość wymieszaj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn podwoi objętość, wlej do niego mleko, roztopione masło, dodaj przesianą mąkę, żółtka, gałkę muszkatołową i odrobinę soli. Składniki starannie wymieszaj. Ciasto włóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, ponownie je wyrób i znów odstaw na godzinę.
Przygotuj nadzienia. Zacznij od orzechowego: cukier puder i mleko w proszku wsyp do rondelka, dodaj kilka łyżek wody i gotuj przez chwilę. Następnie wsyp mielone orzechy i jeszcze chwilę gotuj. Masę ostudź. Następnie zrób nadzienie twarogowe: wrzuć do miski ser, cukier waniliowy, jedno jajko oraz budyń waniliowy, wymieszaj.
Z puszki wyjmij gotową masę makową.
Ciasto podziel na trzy części, rozwałkuj na pasy. Na każdym ułóż jedno nadzienie i zawiń ciasto. Spleć wszystkie pasy w jeden warkocz i ułóż na blasze. Chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. posyp migdałami i odstaw na 15 minut. Piecz 30 minut w temp. 180 stopni.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Pati8

    ciekawy przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Sylwia88

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    jeta72

    super;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Apetyczny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jagódka77

    taka domowa chałka po prostu pycha
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Na pewno smaczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    musi być pyszna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !