Sposób przygotowania

Sprawioną kaczkę myjemy, osuszamy. Kaczkę nacieramy w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na godzin do lodówki. Jabłka oczyszczamy. 4 dzielimy na ćwiartki, posypujemy je 1/2 łyżki majeranku. Kaczkę nadziewamy jabłkami. Otwór zaszywamy. Przekładamy do naczynia do zapiekania, polewamy stopionym masłem, pieczemy około 1 1/2 godziny w 170 stopniach. W pozostałych jabłkach wydrążamy środki i wkładamy w nie żurawinę, wkładamy do naczynia w który piecze się kaczka i zapiekamy ją z nimi 20 minut,.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    bercik1

    Uwielbiam kaczkę.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !