Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser dla dorosłych

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier kryształ 1 szklanka
pomarańcza 1 szt. sparzona
Krem:
mleko 3,2% 2/3 szklanki
śmietana 30% 1/2 szklanki
cukier kryształ 3 łyżki
żółtko jajek 4 szt.
gorzka czekolada 15 dag
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka otarta
likier pomarańczowy 1 łyżka
woda 3/4 szklanki
olejek waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Deser dla dorosłych

Cienko obieramy sparzoną pomarańczę. Skórkę kroimy w wąskie paseczki. Do 3/4 szklanki wody wsypujemy 3/4 szklanki cukru, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Wtedy zagotowujemy, zmniejszamy ogień i podgrzewamy 2 minuty. Dodajemy paseczki skórki i gotujemy jakieś 15 minut na małym ogniu. Resztę cukru wsypujemy do innego rondelka, dodajemy ugotowaną i osączoną skórkę pomarańczową. Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
Krem czekoladowy: rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Zagotowujemy mleko ze śmietaną, likierem, wanilią i startą skórką pomarańczową. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i miesza,my aż się rozpuści. Źółtka ubijamy z cukrem. Ostrożnie, cały czas ubijając, dodajemy je do gorącej czekolady. Przekładamy krem do żaroodpornych porcelanowych foremek, ustawiamy na blasze i wlewamy tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Przykrywamy folią aluminiową, zapiekamy około 40 minut. Gotowy krem studzimy, a potem przykryj folią i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem przyozdabiamy kleksem z bitej śmietany i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak