Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks świąteczny serowo - śliwkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka (typ 550), 500 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 100 g
jajko 2 małe szt
twaróg 500 g
suszone śliwki 150 g
margaryna 150 g
starta skórka z cytryn z 2 szt
kardamon 1/2 łyżeczki
Szafran nitki Prymat szczypta,
mleko 1 (1,5%)
orzechy włoskie 100 obrane

Przepis i sposób przygotowania na: Keks świąteczny serowo - śliwkowy

Suszone śliwki pokroić w paseczki.
Ser odsączyć w ściereczkę lnianą.
Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski, uformować okrąg z wgłębieniem w środku, wlać w nie mleko, cukier puder, jaja, oraz mielone przyprawy.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Dodać margarynę, ser i orzechy, szybko zarobić ciasto na gładką masę.
A na koniec wgnieść suszone śliwki.
Gotowe ciasto wyłożyć do długiej; wąskiej formy (ok, 37 cm), uprzednio nasmarowanej tłuszczem i włożyć formę do piekarnika.
Piec w 150 stopniach przez 80-90 minut.
Keksa, jeszcze gorącego, wyjąć z piekarnika wystudzić.
Krótko przed podaniem natrzeć wierzch margaryną i posypać cukrem pudrem.


Przepis jest b. stary.. wielokrotnie już go modyfikowałam i przerabiałam.tak, że wcale nie przypomina pierwowzoru..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 05.06.2011 15:36
dobry nie tylko od święta
Bart 20.03.2011 23:54
bardzo lubię keksiki
ben-ka 29.08.2010 20:48
Ciekawy przepis:)warto wypróbować bo keksu z twarogiem jeszcze nie robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak