Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja ryba po grecku - smażona

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z ryby 70 dag
mąka 4 dag
olej 10 dag
koncentrat pomidorowy 12-15 dag
włoszczyzna 50 - 50 (bez kapusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Moja ryba po grecku - smażona

Sprawioną rybę lub filety podzielić na porcje (przyjmując 2 kawałki na osobę), osolić, obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.
Warzywa korzeniowe wyszorować, oskrobać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach, pory oczyścić, bardzo dokładnie umyć i pokrajać w poprzek.
Przełożyć je do rondla, dodać pozostały olej (i dokładnie zebrane z patelni resztki tłuszczu, pozostałe po smażeniu ryby), sól, liść laurowy, ziele angielskie, wlać pół szklanki wody i udusić warzywa pod przykryciem.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pogotować przez chwilę i doprawić do smaku solą, papryką i ewentualnie cukrem.
Usmażoną rybę ułożyć na półmisku, zalać gorącym sosem i ostudzić.
Udekorować gałązkami natki pietruszki.

Tak przyrządzoną rybę po grecku możemy także podawać na gorąco z ziemniakami, makaronem (rurki) lub ryżem na sypko.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna141
Anna141 26.05.2011 08:41
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak