Sposób przygotowania

Sprawioną rybę lub filety podzielić na porcje (przyjmując 2 kawałki na osobę), osolić, obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.
Warzywa korzeniowe wyszorować, oskrobać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach, pory oczyścić, bardzo dokładnie umyć i pokrajać w poprzek.
Przełożyć je do rondla, dodać pozostały olej (i dokładnie zebrane z patelni resztki tłuszczu, pozostałe po smażeniu ryby), sól, liść laurowy, ziele angielskie, wlać pół szklanki wody i udusić warzywa pod przykryciem.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pogotować przez chwilę i doprawić do smaku solą, papryką i ewentualnie cukrem.
Usmażoną rybę ułożyć na półmisku, zalać gorącym sosem i ostudzić.
Udekorować gałązkami natki pietruszki.

Tak przyrządzoną rybę po grecku możemy także podawać na gorąco z ziemniakami, makaronem (rurki) lub ryżem na sypko.

Spróbuj również

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !