Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dietetyczne bezmięsne gołąbki z kapustą włoską

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska 1 główka
Koperek suszony Prymat
jajko 2 sztuka
pieczarki 300 gram
seler korzeniowy 1 sztuka
pietruszka 2 sztuki
por
marchewka 2 sztuki
koncentrat pomidorowy
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Dietetyczne bezmięsne gołąbki z kapustą włoską

Z kapusty należy usunąć głąb i wyciąć brzydkie liście. Liście trzeba blanszować pojedynczo. Usuwamy nerw albo delikatnie go rozbijamy tłuczkiem.


Farsz: Potrzebujemy warzyw o łącznej wadze około 1 kg. Pieczarki i cebulę i pora pokroić w drobną kosteczkę. Pozostałe warzywa zetrzeć na grubych oczkach. Na patelnię wlać oliwę. Zeszklić cebulkę, dodać warzywa starte i poddusić je razem. Poczekać aż ostygną. Następnie do dużego garnka przełożyć duszone warzywa, wbić 2 jajka. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty.

Zalewa: W szklance rozrobić koncentrat pomidorowy z bulionem, przyprawić do smaku.

Gołąbki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym (z pokrywką). Zalać wszystko przygotowanym bulionem z koncentratem pomidorowym.
Przykryć i wstawić do piekarnika na 40 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 20.11.2012 23:12
takie gołąbki też muszą być bardzo smaczne
wisznu 08.11.2012 12:13
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak