Sposób przygotowania

Z kapusty należy usunąć głąb i wyciąć brzydkie liście. Liście trzeba blanszować pojedynczo. Usuwamy nerw albo delikatnie go rozbijamy tłuczkiem.


Farsz: Potrzebujemy warzyw o łącznej wadze około 1 kg. Pieczarki i cebulę i pora pokroić w drobną kosteczkę. Pozostałe warzywa zetrzeć na grubych oczkach. Na patelnię wlać oliwę. Zeszklić cebulkę, dodać warzywa starte i poddusić je razem. Poczekać aż ostygną. Następnie do dużego garnka przełożyć duszone warzywa, wbić 2 jajka. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty.

Zalewa: W szklance rozrobić koncentrat pomidorowy z bulionem, przyprawić do smaku.

Gołąbki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym (z pokrywką). Zalać wszystko przygotowanym bulionem z koncentratem pomidorowym.
Przykryć i wstawić do piekarnika na 40 minut.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wisznu

    ciekawy pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    takie gołąbki też muszą być bardzo smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !