Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny sos grzybowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula dymka ze szczypiorkiem
masło 1 łyżka
mąka 2 łyżki
kwaśna śmietan 2 łyżki
pieprz
sól
grzyby suszone 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny sos grzybowy

Grzyby wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie dodać cebulę, sól i gotować pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną, odcedzić je i pokroić w cienkie paseczki. Z masła i połowy mąki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić wywarem z grzybów, zaciągnąć śmietaną wymieszana z resztą mąki, przyprawić zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak