Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pure ziemniaczane z czosnkiem i oliwą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
czosnek
oliwa
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pure ziemniaczane z czosnkiem i oliwą

Główkę czosnku (całą z łupinami) piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 30-40 minut, do miękkości. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zgnieść na pure, dodać oliwę z oliwek - ok. 1-2 łyżek na 0,5 kg ziemniaków. Odkroić górną część upieczonego czosnku ale tylko tyle, aby przeciąć górną część ząbków i tym samym móc bez problemu wycisnąć zawartość do ziemniaków (jedna główka powinna przypadać na kilogram ziemniaków, ale oczywiście można dodawać czosnku wg własnego smaku i uznania), dokładnie wszystko wymieszać. Jeśli konsystencja jest zbyt sucha, choć nie powinna, dodać jeszcze nieco oliwy z oliwek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 03.02.2012 19:22
super
magical66 22.09.2011 08:41
smaczne są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak