Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

truskawkowe malpuri

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 2 i 1/4szkl
cukier puder 1szkl
proszek do pieczenia 1,5łyżeczki
jogurt naturalny 5szkl
olej do smażenia 1l
sok z cytryny 1łyżka
truskawki 3/4kg
cukier 3/4szkl

Przepis i sposób przygotowania na: truskawkowe malpuri

Truskawki umyć,osuszyć,usunąć szypułki.Kilka owoców odłożyć,resztę pokroić w ćwiartki.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.Na wierzch wsypać proszek do pieczenia i polać sokiem z cytryny.Następnie wlać 1 i 1/4 szklanki wody,dodać 2 łyżki jogurtu i zmiksować.Odstawić na 15min. SOS: połowę owoców rozgnieść,dodać cukier,jogurt i zmiksować.Wsypać resztę owoców.Delikatnie wymieszać i schłodzić.W garnku rozgrzać olej.Łyżką nabierać porcje ciasta i za pomocą drugiej łyżki wkładać do oleju.Kulki smażyć ok.8min na małym ogniu.Osączyć,przekładać do salaterki i zalewać 3/4soku truskawkowego.Odstawić na 15min.Podawać od razu,polane resztą soku i udekorowane truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 06.01.2012 13:09
Nigdy nie spotkałam się z takim deserem - bardzo ciekawy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak