Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort gruszkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 1/2 kg
biszkopty podłużne 1 opakowanie
śmietana 30% 600 ml
cukier puder 3 łyżki
śmietan fix 2 opakowania
gorzka czekolada 1 tabliczka
świeża mięta kilka listków
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: tort gruszkowy

Boki tortownicy wyłóż biszkoptami (ustawiaj je pionowo, ciasno, jeden obok drugiego). Gruszki umyj, dokładnie, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem i obierz ze skórki. Przekrój na pół, wykrój gniazda nasienne. dwie połówki odłóż do dekoracji. Pozostałe gruszki pokrój w kostkę.
Czekoladę deserową rozpuść na parze. Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę z cukrem wymieszanym ze śmietan-fixem. Połącz z rozpuszczoną czekoladą. Do kremu dodaj pokrojone gruszki.
Przygotowanym kremem wypełnij tortownicę, wyłożoną biszkoptami. Wyrównaj powierzchnię. Całość wstaw do lodówki co najmniej na godzinę, aby tort dobrze zastygł.
Schłodzony tort wyjmij z lodówki. wierzch udekoruj odłożonymi gruszkami, pokrojonymi w plastry, żurawiną oraz listkami świeżej mięty. Tort gruszkowy podziel na porcje. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż dwa dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 01.10.2012 08:29
super
traktorek 28.05.2012 20:21
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak