Sposób przygotowania

Dynię przekrój na pół, usuń z niej pestki. Skórkę usuń wraz z miękkim miąższem, zaś twardy miąższ (od skórki) pokrój w średniej wielkości kostkę. Włóż dynię do garnka, wsyp cukier, wlej mleko, dodaj masło. Wszystkie składniki duś na małym ogniu, często mieszając. Gdy powstanie gęsta masa - zdejmij z ognia. dodaj grubo posiekane migdały i orzechy, imbir, skórkę cytrynową, gałkę muszkatołowa i wymieszaj. Przełóż masę do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Zapiekaj ok. 15 minut.
Zapiekaną dynię podawaj na gorąco lub na zimno. Doskonale pasuje z dodatkiem bitej śmietany.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !