Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sardynki w imbirze

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sardynki 8
ocet winny 1łyżka
woda 1 szkl
sos sojowy 3 łyzki
sake 2 łyżki
cukier 1 lyzka
imbir 2 kawałki

Przepis i sposób przygotowania na: sardynki w imbirze

Odciąć sardynkom głowy i przy pomocy pałeczki usunąć wnętrzności, umyć pod bieżącą wodą usuwając łuski, osuszyć przy pomocy ściereczki.

Pokroić imbir - połowę na ukośne, cienkie plasterki, a połowę na cieniutkie paseczki.

Dno rondla wyłożyć liśćmi lub pergaminem.

Wymieszać w kubku sos sojowy, cukier i wódkę.

Wlać do rondla wodę z octem, zagotować, zdjąć rondel z ognia, ułożyć ryby, a na nich imbir w plasterkach (po bokach ryb), rondel ponownie wstawić na ogień, gotować na średnim ogniu przez 4 minuty bez pokrywy, po czym przykryć i gotować na małym ogniu przez dalsze 10 minut (aż objętość wody zmniejszy sie o około połowę).

Zalać ryby sosem sojowym z cukrem i wódką, posypać imbirem pokrojonym w paski i dalej gotować na małym ogniu, od czasu do czasu polewając ryby i imbir wypływającym sosem.

Zdjąć z ognia, przełożyć na półmisek, polać pozostałym w rondlu sosem.

Podawać gorące z ryżem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak