Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z wiśniami
MASA:1/2 kg wiśni;
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej;
300 ml soku wiśniowego;
75 gram masła;
75 dag twarogu zmielonego;
1 szkl cukru;
3 łyżki soku z cytryny;
5 jajek;
1 op budyniu waniliowego;
1 żółtko
Wiśnie wydrylować.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami soku wiśniowego.Resztę soku zagotować , dodać rozrobioną mąkę i ugotować kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać.Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać sok z cytryny i budyń.Następnie dodawać po łyżce ser, a na koniec pianę z białek.Wymieszać.
Ciasto kruche wyjąć z lodówki włożyć do blachy, na to wylać kisiel z wiśniami, a na wierzch masę serową.Piec ok 60 min w temp. 175 stopni.Żółtko wymieszać z 1 łyżką wody i posmarować ciasto, piec jeszcze 10-15 min.