Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto adwokatowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 szt
cukier 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
mąka pszenna 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto adwokatowe

ciasto kokosowe
kokos 25 dkg
białka 4 szt
cukier 20 dkg

krem adwokatowy
budyń śmietankowy 1 szt
mleko 1,5 szkl
cukier puder 0,5 szkl
adwokat 3/4 szkl
margaryna Palma 1 kost

polewa
margaryna 100 gr
mleko 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki
kakao ciemne 1,5 łyżki

Biszkopt:ubić białka dodać cukier i żółtka. Ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesianym przez sitko kakao, dodawać i powoli mieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy około 20 min w 170 st. Zimny przekroić na pół
ciasto kokosowe:białka ubić na sztywno dodać cukier i chwilkę ubijać następnie dodać kokos i wymieszać łyżką. Piec na blasze wyłożonej papierem 30 min w 160 st. Krem adwokatowy:na mleku ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać adwokat. Polewa:margarynę roztopić dodać mleko cukier kakao i zagotować, ostudzić. Warstwy ciasta:
połówka ciemnego biszkoptu
połowa kremu
ciasto kokosowe
druga połowa kremu
druga połowa biszkoptu
polewa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 30.09.2011 20:54
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak