Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaroniki czekoladowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 3 sztuki
cukier 30 gram
cukier puder 200 gram
migdały 110 gram(zmielonych)
kakao 3 łyżki
woda 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaroniki czekoladowe

Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier. Cukier puder wymieszać ze zmielonymi migdałami. Do miski z ubitym białkiem dodać kakao, cukier puder z migdałami i 1/2 łyżeczkę wody. Wszystko połączyć na jedną masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki formować okrągłe kształty. Makaroniki trochę się rozleją, więc trzeba zachować odstęp kilku cm, aby nie połączyły się ze sobą. Przygotowane makaroniki pozostawić na około 20-30 minut,aby przeschły, a po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C i piec około 15 minut( jeżeli nasz piekarnik nie ma termoobiegu, podczas pieczenia trzeba delikatnie uchylić drzwi od piekarnika). Po upieczeniu makaroniki oderwać od papieru i każdy posmarować kremem czekoladowym. Makaroniki złożyć po 2 ( czyli z 30 sztuk połówek powstanie 15 całych makaroników).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak