Sposób przygotowania

Zimówki to, podobne do opieniek, bardzo smaczne, delikatne grzyby, które rosną od późnej jesieni do wiosny. Czasami nawet pod śniegiem...

Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą (2-3 szkl.), ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego; wszystkie warzywa obrać, ziemniaki pokroić w małą kostkę, cebulkę poszatkować drobno, warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej; grzyby oczyścić i dokładnie umyć, małe zostawić w całości, większe można pokroić w paski. Ziemniaki zalać wywarem tylko tyle żeby były przykryte, ugotować; na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulkę, dodać starte warzywa, chwilę smażyć, aż zaczną się złocić, dodać grzyby, jeszcze chwilkę smażyć, przełożyć wszystko do ziemniaków; dolać bulionu [jak ktoś lubi gęstą zupę to niedużo], gotować kilka minut aż grzyby zmiękną, doprawić solą, pieprzem i śmietanką. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Hm .. uwielbiam grzyby, ale takich jeszcze nie jadłam. Zupka wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje, tylko skąd wziąść te zimówki :).
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Joasiu, właśnie jest na nie pora więc najlepiej nazbierać :-) rosną najchętniej na starych pniakach wierzb i innych drzew liściastych, trzeba ich szukać nad jeziorkami, rzekami, w wilgotnych miejscach - mają brązowo-rude kapelusiki i aksamitny, ciemnobrązowy trzon, o tej porze roku już podobne grzyby nie rosną
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Czy te grzybki można kupić?
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    u nas w Polsce zimówki vel płomiennice nie są dopuszczone do obrotu handlowego; ale w sklepach z azjatycką żywnością jest dostępna jedna z ich odmian ze specjalnych hodowli - nazywają się enoki
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !