Sposób przygotowania

Z mąki, soli, zimnego masła i wody zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. w tym czasie przygotowujemy farsz: kabaczka myjemy, obieramy, kroimy w plasterki, 1/3 odkładamy.
Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy pozostałe 2/3 kabaczka w plastrach i smażymy na wolnym ogniu, aż kabaczek zacznie się rozpadać.
Ugotowane ziemniaki i kabaczka mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub przecieramy przez sito, dodajemy jajko, sól, pieprz, mieszamy. Na wysmarowaną masłem formę do tart wykładamy rozwałkowane ciasto. Zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10 minut.
Wyjmujemy ciasto, wykładamy na nie masę ziemniaczaną, wyrównujemy powierzchnię i układamy odłożone plasterki kabaczka. tartę pieczemy dalej około 20 minut. Podajemy przybraną gałązkami tymianku.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !