Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pikantna tarta z kabaczków

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 150 gram
sól szczypta
masło zimne do ciasta 75 gram
ziemniaki ugotowane 30 dag
jajko 1
cebula biała 1
tymianek kilka kistków
sól
masło do formy 1 łyżeczka
woda zimna 4 łyżki
masło 2 łyżki
kabaczek 1 młody

Przepis i sposób przygotowania na: pikantna tarta z kabaczków

Z mąki, soli, zimnego masła i wody zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. w tym czasie przygotowujemy farsz: kabaczka myjemy, obieramy, kroimy w plasterki, 1/3 odkładamy.
Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy pozostałe 2/3 kabaczka w plastrach i smażymy na wolnym ogniu, aż kabaczek zacznie się rozpadać.
Ugotowane ziemniaki i kabaczka mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub przecieramy przez sito, dodajemy jajko, sól, pieprz, mieszamy. Na wysmarowaną masłem formę do tart wykładamy rozwałkowane ciasto. Zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10 minut.
Wyjmujemy ciasto, wykładamy na nie masę ziemniaczaną, wyrównujemy powierzchnię i układamy odłożone plasterki kabaczka. tartę pieczemy dalej około 20 minut. Podajemy przybraną gałązkami tymianku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 11.03.2011 06:44
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak