Sposób przygotowania

Proponuję prostą, chrupiącą surówkę, która może być dodatkiem do dań obiadowych albo samodzielną, lekką przekąską np. na lunch...

Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Jabłka nie obierać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w słupki i skropić sokiem z połowy cytryny. Orzechy przebrać, prażyć 3-5 minut na suchej rozgrzanej patelni. Z główki sałaty delikatnie zdjęć 4 całe, nieuszkodzone liście, można przyciąć zgrubiałe końcówki nerwu - to będą nasze miseczki, w których podamy surówkę. Resztę sałaty pokroić w paseczki, wymieszać z marchwią, jabłkiem, orzechami i natką. Pozostały sok z cytryny dodać do oliwy, dosypać sól, cukier, pieprz, dokładnie wymieszać i powstałym sosem polać surówkę, Wymieszać. Nałożyć porcje do miseczek z liści.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Po tytule sądziłam, że będzie to deser ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    wygląda rewelacyjnie :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Elwal, taka mała zmyłka :-)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wiktor188

    mniam mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    rewelacja
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !