Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kulebiak z rybą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 3dag
mąka 1łyżka i 50dag
cukier 1łyżeczka
mleko 125ml
jajko 4
masło 10dag
sól
sok z cytryny
cebule 2
natka pietruszka posiekana 3łyżki
pieprz
jajko ugotowane na twardo 3
ryż 1 i 1/2szkl (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: kulebiak z rybą

Drożdże utrzeć z łyżką mąki,cukrem i połową mleka.Pozostałą mąkę przesiać,wbić jajko i 2żółtka,wlać resztę mleka i połowę stopionego masła.Wymieszać,dodać wyrośnięte drożdże,wyrobić ciasto.Odstawić na 30min.Filety oprószyć solą,skropić sokiem z cytryny.Na łyżce masła zrumienić posiekane cebule,połączyć z ryżem,natką,solą i pieprzem.Na 2łyżkach masła udusić filety,podzielić na kawałki.Z reszty masła i łyżki mąki zrobić zasmażkę,rozprowadzić łyżką wody,wymieszać z sosem z duszenia ryb.Podgrzać,aż zgęstnieje,doprawić solą i pieprzem.Do sosu włożyć rybę,ostudzić.Ciasto rozwałkować na grubość 1cm.Na środku ułożyć rybę w sosie,posypać posiekanymi jajkami,przykryć warstwą ryżu.Brzegi ciasta zlepić.Pozostawić do wyrośnięcia.Wierz posmarować rozmąconym ostatnim jajkiem.Piec 50min w temp.180stopniC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 09.01.2013 14:26
mmm fajne;D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak