Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z makiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ROZCZYN:
drożdże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
mąka 2 łyżki
mleko ciepłe
Ciasto:
jajko 1
cukier 7 łyżeczek
cukier waniliowy 1 łyżka
mąka 25 dag
mleko 0,5 szklanki
margaryna 1/5 kostki
mak w puszcze 34 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z makiem

Przygotowujemy roczyn: rozcieramy rozdrobnione drożdże z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące na tyle a by powstała masa gęstości śmietany), przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.
W tym czasie przeisewamy mąkę, dodajemy sól, jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym margarynę rozpuszczamy w rondelku.
Wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąką, dodajemy utarte jajko z cukrem, mleko, ugniatamy ręką, na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę, ciato musi sięodklejać od brzegu (ew można dodać mąki), odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, blat posypujemy wcześniej mąką, smarujemy makiem, zawijamy w rulon (jak roladę) , zlepiamy brzegi, kładziemy na brytfance wysmarowanej tłuszczem, górę rolady smarujemy białkiem, odstawiamy do wyrośnięcia, pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 st ok 25 minut.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem :D

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 07.12.2011 23:13
takie przepisy bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak