Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
mąka żytnia 3/4 szklanki
drożdże 5 dag
cukier 1 płaska łyżka
sól 2 łyżeczki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB

Do dużego , dość wysokiego naczynia wlać 1 szklankę letniej wody, wsypać cukier, włożyć rozkruszone drożdże i 2 łyżki mąki, dokładnie rozetrzeć, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wymieszać mąki z solą, dodać tyle wody, aby mieszanka miała konsystencję ciasta, wyrabiać około 10 minut, jeśli ciasto jest za rzadkie, dodać mąki, jeżeli za geste- wody, wsypać ziarna, odstawić do wyrośnięcia
Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, posypać ziarnami lub naciąć nożem.
Odstawić jeszcze do wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do180st. C na okołom 50 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak